WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

500 SOUTH SECOND STREET
SPRINGFIELD

March 24, 1977

FILE NO, S-1218

CRIMINAL LAW:

Whether Device Used at
Bowling Establishments
Constitutes Gambling
Device.

Honorable Robert J. Renk
State's Attorney
Whiteside County
Morrison, Illinois

Dear Mr. Renkes:

Whiteside County. According to your letter, the device is

designed to operate in the following manner:

“* * * [Tlhe bowler chooses to insert one dime
before rolling his first ball in any frame and
if the bowlexr throws a strike on that first ball,
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the machine returns a token to him which is worth
twenty-five cents ($.25) toward the purchase of
merchandise or services at the bowling establish-

ment.
* % % "

You have asked the following questions regarding the device:
1. 1Is the owner of a bowling establishment
who installs one of these devices either
under a rental or sale agreement, guilty

of the crime of gambling?

2. 1Is a customer who uses this device guilty
of the crime of gambling?

It is my opinion that both the owner who installs
the device and the customer who uses it commit gambling.
In regard to the owner, section 28-1 of the Criminal
Code of 1961 (I1ll. Rev. Stat. 1975, ch. 38, par. 28-l1) pro-
vides in pertinent part:. |
"(a) A perséﬁ\commits gambling when he:

* * %

(3) Operates, keeps, owns, uses, purchases,
exhibits, rents, sells, bargains for the sale
or lease of, manufactures or distributes any
gambling device; or

* % * ) "

“Gambling device" is defined in section. 28-2 of the Criminal

Code (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 38, par. 28-2) as follows:
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“(a) A ‘'gambling device' is any clock, tape
machine, slot machine or other machines or device
for the reception of money or other thing of value
on chance or skill or upon the action of which
money or other thing of value is staked, hazarded,
bet, won or lost; or any mechanism, furniture,
fixture, equipment or other device designed pri-
marily for use in a gambling place. A 'gambling
device' does not include:

(1) A coin-in-the-slot operated mechanical
device played for amusement which rewards the
player with the right to replay such mechanical
device, which device is so constructed or devised
as to make such result of the operation thereof
depend in part upon the skill of the player and
which returns to the player thereof no money,

~property or right to receive money or property.

(2) Vending machines by which full and adegquate
return is made for the money invested and in which

there is no element of chance or hazard.
* % % "

The device described in your letter is a gambling device. It
is a device that receives money which is staked on the skill
of the bowler to throw a sﬁrike. The device does not meet

either of the statutory exceptions to the definition of "gam-
bling device". It is not a "vending machine"” because a full
return of the dime inserted in the device is not certain. It
is not a "coin-in-the-slot operated mechanical device" because
the device may return to the bowler a token which is a right

to receive merchandise or services. Since the device is a
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gambling device, a pexson who keeps the device in his estab-
lishment commits gambling under subsection (a) (3) of section

28-1 of the Criminal Code.

Subsection (a) (3) also prohibité the use of a gam-
‘bling device. Thus the customer in your second question
commits gambling under subsection (a) (3). The customer's
use of the device also violates subsection (a) (1) of section

28-1 which reads as follows:

"(a) A person commits gambling when he:
(1) Plays a game of chance or skill for money
or other thing of value, unless excepted in sub-

section (b) of this Section; or
* % % "

Subsection (b) provides in pertinent part:

"(b) Participants in any of the following

activities shall not be convicted of gambling;
* & *

—

(2) Offers of prizes, award or compensation
to the actual contestants in any bona fide con-
test for the determination of skill, speed,
strength or endurance or to the owners of ani-

mals or vehicles entered in such contest; and
* % % . "

Subsection (b) does not»apply'to the device described in your

letter. The use of the device is not a contest since the
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person using the device is not competing against other con=-
testants for the determination of relative skill.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




